Rozsnyó városának főterén állt egykoron Kossuth Lajos szobra. A Róna József szobrászművész által tervezett bronzalkotás magassága megközelítőleg három méter magas volt, súlya pedig meghaladta az egy tonnát. A műemléket 1907-ben avatták fel először közadakozásból a város polgárai. A jeles esemény országosan ismertté vált, a leleplezésen ott volt Kossuth Lajos fia is.

Sajnos a rozsnyói Kossuth-szobor is ugyanarra a sorsra jutott, mint az elcsatolt területeken lévő jelentős magyar műemlékek javarésze: a megszállók barbár módon ledöntötték az alkotást. Az 1938-as I. bécsi döntést követően, viszont a város polgárainak újra lehetőségük nyílt a szobor visszahelyezésére, így Kossuth alakja rövid ideig ismét visszakerülhetett méltó helyére. 1945-ben viszont a visszatérő csehszlovákok ismét megszabadultak a neves monumentumtól.

A helyi magyarság áldozatkészségének hála, Kossuth szobra mindig megúszta a teljes megsemmisülést. 1956-ban a Bányászati Múzeum kazánházába került, ahol mindig titokban koszorúzták meg, tartva a Csehszlovák kormány haragjától. 1967-ben kikerült a kazánházból, majd a múzeum kertjében állították fel. A rendszerváltás után, 1993-ban ismét napirendre került a városi önkormányzatnál, hogy köztérre helyezzék a szobrot, de a szlovákok mindent elkövettek, hogy ez ne sikerüljön. Rozsnyó város önkormányzatának szakmai bizottsága ennek ellenére történelmi műemléknek nyilvánította az alkotást, de köztéri elhelyezését továbbra sem sikerült kieszközölni. Hosszas politikai csatározások után 2004-ben ismét köztérre került Kossuth Lajos szobra, viszont nem az eredeti helyre, a város főterére, hanem a múzeum előtti téren gazdagítja ma is Rozsnyó látványát. 

Képek:

  1. A szoboravató ünnepség Rozsnyón 1907-ben. In. Vasárnapi Újság, 54. évf. 23. sz. (1907. jún. 9.), 465. (A kép jobb oldalán Kossuth Ferenc, az emelvény mögött díszmagyarban Róna József és felesége látható) – Elektronikus Periodika Archívum Forrás: https://nemzetikonyvtar.blog.hu/2020/10/02/kossuth-szobrok_rozsnyo

  2. Az újra felállított szobor 1940-ben. Fotó: http://www.roznava.net/

  3. A szobor ma, a bányászati múzeum kertjében. Fotó: http://rozsnyovidek.sk/